,

Storm (2) bomen die vallen

Er gingen veel bomen om, helaas hebben ze ook mensen geraakt. Ik ben er van overtuigd dat bomen hun uiterste best doen om ons niet te raken. Zo ken ik een verhaal van een vriend die ook in de bomenwereld werkzaam is. Hij belde mij, beetje overstuur ondanks dat zijn verhaal zich in de verleden tijd tijdens zijn vakantie had afgespeeld. Hij vertelde mij over een mooi Frans dorpje. Het is strakblauw aan de hemel en zijn familie ligt aan een meertje. Nu is hij een liefhebber van natuur maar hij houdt ook van de stad en besluit even het gezin te verlaten en even een ommetje te maken. Dan is er zin in koffie opgewerkt door de fleurige blauwe stoeltjes op een gezellig terras waar op dat moment nauwelijks mensen aanwezig zijn. Vlak voor hij wil gaan zitten, zo vertelt hij mij bedenkt hij dat zijn dochter die jarig is aan de overkant naar een mooie spiegel had staan kijken op een eerder moment die week. Dat is best een aardig extraatje voor morgen bij de pakjes en hij besluit over te steken en aan de overkant eerst die spiegel te bemachtigen. Als hij halverwege de oversteek is hoort hij een enorm gekraak en hij ziet de complete notenboom omgaan en daarbij een oude vrouw doe al aan de koffie wat verpletterd worden. Hij is niet echt boos op mij, maar richt wel zijn emoties tot mij omdat hij vindt dat ik hier wat van zou moeten vinden.
Mijn reactie was zo kant en klaar en helder. Het was jou tijd niet, daarom ging jij naar de overkant. Die gedachte van die spiegel kwam op omdat jij nog niet moest gaan zitten.
Zo ook op het plaatje van deze omgevallen boom die we troffen een paar zomers terug. Niemand thuis, rakelings langs kabels en leidingen, de weg nog vrij…
Je mag er zelf wat van vinden maar ik geloof dat een boom altijd zijn best zou doen om niemand te pijnigen. Als laatste hierover, ons denken over dit soort zaken is vrij onnatuurlijk, maar als wij vallen dan is zelfs de reactie van ons lijf (lees natuur) om tijdens onze val de ‘schade’ zo veel mogelijk te beperken.
Voor zij die mensen zijn verloren door omvallend bomen, dat spijt mij enorm, zelf bemoei ik mij daarom veel met boom veiligheid. Bomen mogen oud worden, graag zelfs maar wel veilig.