Jaartraining Bostochten

Start 20 september 2024. Een training waarbij we voorbij gaan aan het denken; begrijpen dat we de wereld niet kunnen bedenken en al helemaal dat het denken de wereld niet beter of mooier maakt.

In deze jaartraining leer je een natuurlijker ritme in je leven te integreren. Meer grip op of begrip van jouw natuurlijke leven!

De Bostochten Jaartraining brengt je voorbij de logisch denkende wereld naar een diepere laag in jezelf. Het is mijn passie om jou te begeleiden om te staan in wie jij bent. Ongeacht of het waait, de regen op je neerstort of een stralende zon op je schijnt. In de training ervaar je hoe het bos jou steunt een vollediger en natuurlijker mens te zijn. Deze jaartraining is alweer de 25e editie sinds ik in 1997 de eerste jaartraining gaf.

Het bos waar de training plaatsvindt is als een tweede thuis voor mij. Ik ben dankbaar voor de samenwerking met de bomen die al jaren betrokken zijn bij de vele cursisten die jou voor zijn gegaan.

Inhoud jaartraining

In ons dagelijks leven wordt vaak veel gevraagd van ons denken. De financiën, plannen, op tijd komen, intellectuele gesprekken. Prachtig dat we dit kunnen natuurlijk. Alleen kan het zijn dat we, door dit alles, het contact verliezen met een diepere laag, met onze tevredenheid en het vertrouwen in onszelf en het leven.

De bomen leven ons prachtig voor hoe we weer terug kunnen komen bij ons natuurlijke zelf. Bomen zijn altijd bezig met het innemen van hun eigen plek en deze te verrijken. Hoe mooi: de manier waarop de boom zichzelf waardig staande houdt en zijn plaats vult met zijn aanwezigheid en kleur. En tegelijkertijd een thuis biedt voor zo ontzettend veel schepsels, door de koelte, beschutting en voeding die het geeft.

De jaartraining is geen doorsnee natuurcursus. Ook al bezit ik kennis op het gebied van bos- en landgoed beheer en werk ik samen met boswachters en bosbeheerders, is dit niet waar de cursus op gericht is. De focus ligt op de bomen en het bos zien in een dieper wezenlijker laag. Misschien wel de magische wereld van de bomen.

Tijdens de training zul je het bos in alle facetten ervaren. In de herfst verzamelt het bos de kracht om in overgave de kou, regen en wind waardig te trotseren. In de winter bereidt het zich innerlijk voor om weer hernieuwd tot leven te komen. Het leven ontvouwt zich zacht en groeit in het voorjaar. En dan, in de zomer komt het bos tot volledige expressie! En telkens weer zien we het eeuwenoude vertrouwen van de bomen in de overgave aan het leven.
 Hoe verhoud jij je hiertoe? Waar liggen wensen, verlangens, nieuwe wegen?

De boom spiegelt jou. Hoe kun je leven met meer vertrouwen in alles dat zich aandient?

Voor wie

Iedereen is welkom! Je hoeft geen verstand te hebben van bomen of er een speciale relatie mee te hebben. Het enige dat nodig is, is de wens om voorbij het rationele denken te gaan en om nieuwe ervaringen te willen opdoen.

Regelmatig komt het voor dat een deelnemer een bepaald thema tegenkomt, of meebrengt in de training. Hier is alle ruimte voor om daaraan te werken. De bomen spiegelen wat zich in je dagelijkse leven afspeelt: van je werk tot wie je bent, van wonen tot relaties. In essentie gaat de training over de ervaring die je opdoet met de bomen. Na de cursus zul je nooit meer hetzelfde door een bos lopen. En mijn wens is dat jij in contact bent gekomen met een wezenlijk deel in jezelf, en dat je dat contact de rest van je leven met je mee zult nemen.

Veelgestelde vragen

Krijg ik huiswerk?
Je huiswerk is een doorlopende vraag naar hoe jij je verhoudt met het moment van het seizoen. Het is innerlijk werk en dat bepaal jijzelf. Je kunt er dus veel uithalen als je wilt. Ik verplicht je tot niets maar daag je graag uit om met name de sterke beweging van herfst, midwinter en voorjaar bewuster mee te maken.

Hoe ziet een dag er uit?
De eerste keer komen we samen bij mij thuis. Na een kop thee of koffie vertrekken we naar het bos. We zijn als het maar enigszins kan de hele dag in het bos. Vorige zomer was er een stortbui die mij voor het eerst in jaren naar binnenbracht. Kleding en eten daar denk je over na.

Inhoudelijk, wat doe je inhoudelijk?
De ene keer ben je alleen met een opdracht. Andere keren doen we samen oefeningen, met het idee dat wij als groep iets wakker maken in de natuur, onze verbinding zet iets in beweging. Wat onder meer aan bod komt is ‘waarnemen’ en en ‘het landschap of de boom lezen’.

Kan ik een dag missen?
Liever niet. Er zijn 2 dagen in het kwartaal en 1 avond, maak die vrij voor jezelf en verbind je met het ritme. In halen is niet mogelijk. Wel kun je het verslag lezen en als dat nodig is, bellen we voor een update.

Wanneer

Komende jaartrainingen:
Current Month

Inschrijven

Jaartraining Bostochten 2024 – 2025