Herfst klaar – Winter voorbereidt

Deze ochtend tijdens de ochtend rituelen zei mijn dochter; “ik ben nog moe”. Ze was al uit zichzelf vroeg naar bed gegaan. Deelde met haar dat ik trots was dat zij zich al weer winter klaar aan het maken was. Een iet wat slaperige wenkbrauw ging omhoog: “wat bedoel je pap?”

Zelf was ik 20 toen ik het een beetje door had; de nazomer was de tijd om je voor te bereiden op de oogst, die binnen te halen, te sorteren in de kelder daar op te ruimen en  een plan te maken of te dromen voor de komende tijd. Met een latente vraag; wat loopt er dan weer uit in de lente?

Door mijn bewustzijn te delen met mijn dochter(s) en hun te laten ervaren wat er gebeurt bij genoeg of te weinig slaap zie ik dat zij al weer beter omgaan met het ‘hoe ga ik op tijd naar bed’, vraagstuk. De eigen verantwoording helpt hier bij, geen belerende preek maar een gezamenlijk onderzoek met de vraag hoe werkt het voor jou?

Nu wist ik het zelf in ene helderder dan ooit, de rede, motivatie en het doel van mijn jaartraining. Het vormen en passend krijgen van jou natuur in de maatschappij, met behoud van geluk en persoonlijke groei!

Volg een jaar lang de seizoenen met mij in een groep en pak een dieper ritme op en leer de natuur beter kennen!