‘Er staat al iets’

Plan voor het verplaatsen van bomen

UTRECHTSE HEUVELRUG/ZEIST –
Jeroen Heindijk maakt zich zorgen.

Door de verbreding van de A12 verdwijnt nog meer groen in het gebied. ”Zo gaat het altijd. Als mensen met civiele werken aan de slag gaan, gaat dat ten koste van de groene wereld. Ze vergeten dat er al iets staat.” In Engeland is dat veel beter geregeld, vindt Heindijk. Daar ben je als boom ”een persoon”, een respectvol object dat niet zomaar om economische redenen gekapt kan worden.
Heindijk zocht contact met De Reehorst, maar daar zagen ze niet zo veel mogelijkheden, omdat De Reehorst immers niet de eigenaar van de bomen is. ”Maar dat doet er niet toe”, vindt Heindijk. ”We moeten die bomen behouden.” En hij bedacht een plan.
Heindijk wil de nieuwe A12 meer naar de kant van Zeist schuiven. Want aan de Driebergse kant staan hoogwaardige bomen, die bovendien te zwaar zijn om te herplanten.
Ook op de middenberm op de Hoofdweg staan bomen die goed te verplanten zijn. Mogelijk kan de middenberm ook behouden blijven, maar dan in de vorm van een ”bak”. Vermoedelijk moeten die bomen ook weg en komen ze elders op het landgoed. ”Ook dan is het van belang dat de bomen worden voorbereid”, zegt Heindijk.
De voorbereiding die Heindijk voor ogen staat duurt minimaal één groeiseizoen. Om elke te herplanten boom moet eerst een geul komen. Dan volgt een technische procedure om de bomen herplantklaar te maken.
Tot zijn eigen verbazing kon hij ook mensen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug enthousiast maken voor zijn plan.
”De crux is dat vaak wordt vergeten om de bomen voor te bereiden. Dat zag je bij de aanpak van de Amsterdamse grachten.
Nu staat in Utrecht een zelfde operatie voor de deur. En daar gaat het beter en is de graafmachine vervangen door mensenhand. En zeg nou zelf: je zou de Oude Gracht toch mijden als die platanen daar niet meer staan?” Er is nog tijd voor een goede voorbereiding, denkt Heindijk, als het werk aan de A12 in de omgeving van Veenendaal begint. ”Dan zijn ze in 2012 pas hier.”

Jeroen Heindijk is actief  werkzaam op vele fronten in natuur, ecologie en educatie. Hij is werkzaam als ervaringsgericht docent in natuurbeleving en krijgskunst. In 1993 richtte hij Gallery Geronimo op, die zich bezighoudt met authentieke kunst, gebruiksvoorwerpen en geneeskruiden. Inspiratie haalt Heindijk uit de samenwerking met Engelse boomsjamaan Dusty Miller en met vertegenwoordigers van volkeren die dichtbij de natuur leven. Heindijk verzorgt diverse cursussen.

note van de geintervieuwde, dat het beter gaat op de oude gracht zou zijn als er met de hand gewerkt zou worden!