2013 — 20 jaar Geronimo —

in 1993 richtte ik Geronimo Livewood Gallery op.  Al gauw stond ik meer in het bos dan in de Gallery. Het Livewood afkomstig van de oude bomen in Engeland was niet voor iedereen toegankelijk. De bomen buiten in het bos wel. In Nederland begon het met groepen te laten stilstaan bij bomen en in 1996 was de eerste oude bomenreis naar Engeland.
Een vreemde vondst; stilstaan bij bomen om de mens zijn natuurkant te laten ervaren, toch was er vol op interesse. De afgelopen 19 jaar zijn er zeker 10.000 mensen geweest, uit alle lagen van de bevolking, alleen of in groepsverband, als persoon en in functie, van hoge functionarissen tot de schoffelende gemeentewerkers. Iedereen is in die natuur gelijk en vind daar rust. Om daar te komen is het een kwestie van de juiste taal spreken! Taal, ontwikkeld zich, toen ik begon bestond het woord ‘Natuurbeleving’ nog niet, maar het kan snel gaan, nu hebben vele instituten het belang ingezien van de natuurbeleving als vertrek punt. Het is een leermethode geworden!
In de afgelopen 10 jaar zijn er daarom ook heel veel groen professionals getraind. Bij Staatsbosbeheer trainde ik voor Natuurwijs de boswachters om kinderen hun passie over te dragen. Groenspecialisten gingen mee naar Engeland om daar te leren van de oude bomen en het bedrijfsleven was geïnteresseerd wat men kon leren van de natuur.
Dit 19e jaar was geen gemakkelijk jaar. De jaren daarvoor waren veel gemakkelijker, maar ik was altijd in de weer. Dit jaar was een sabbatical en werd het een rustig jaar waarbij ik mijzelf weer verdiepte. 2013 wordt het jaar van de nieuwe kroon. Voor een boom die al even meegaat is het de natuurlijkste zaak van de wereld om een kroon van takken (lees dit als taken en projecten) los te laten en weer opnieuw uit te lopen. Denk daarbij maar aan een knotwilg, maar ook vele andere soorten kennen dit fenomeen, je verkleint je kroon maar versterkt daardoor je vorm. Dat gaan wij dit jaar ook doen; lekker rustig door dromen deze winter maar in het voorjaar knallen we met vers groen de wereld in! Mogelijk bloeit er af en toe een mooi bloesempje tussendoor, gelijke de hazelaar dat straks doet, kijk op de site of meld je aan voor de gratis nieuwsbrief .. tot dan!